Islam House

Thursday, January 31, 2013

Femeia cinstita ,pentru un barbat , este comoara


Privind la sursele Islamului (Coran si traditia profetica), vom vedea ca femeia are statut de "cel mai valoros lucru care exista in viata , pentru un barbat"
Putem citi in Coran:
"Si printre semnele Lui este acela ca El v-a creat din voi insiva soate , pentru ca voi sa traiti în liniste impreuna cu ele.  Si El a pus intre voi dragoste si indurare si intru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni ] care chibzuiesc."(Coran 30:21).

Potrivit  Islamului , unul dintre motivele pentru care femeia  a fost creata , este de a trai cu sotul ei in iubire, pace  si afectiune. Coranul subliniaza ca exista indrumari la care ar trebui  ca barbatul sa se gandeasca .

Coranul avertizeaza barbatii :
O, voi cei care credeti! Nu va este ingaduit sa mosteniti femei impofida ingaduintei lor si nici sa le opriti sa se casatoreasca  [din nou ] cu altii , ca sa le luati o parte din ce le-ati dat [ca zestre ] ,decat daca ele au savarsit un pacat invederat , ci purtati-va cu ele dupa cuviinta !Iar daca nu va este pe plac , se poate sa nu va fie pe plac un lucru pe care Allah vi l-a pregatit [ sa va aduca ] un mare bine .(4:19 )

Coranul subliniaza dreptul femeii de a-si alege sotul. In traditia profetica avem inca mai multe referinte despre dreptul femeii in a-si alege sotul .
Aceasta este una dintre lectiile Profetului Muhammad, salallahu aleyhi wa sallam, cu 1500 de ani in urma , cand chiar si la 50 de ani ,o femeie era obligata sa se casatoreasca cu cineva nedorit , ales de parintii ei.

Versetele  Coranului subliniaza faptul ca barbatul da zestre sotiei sale cand se casatoreste ,zestre care ii este intrerzis barbatului sa o ceara inapoi in caz de divort .
Vedem, de asemenea, ca  barbatul ar trebui sa se comporte fata de sotia sa, cu bunatate si mai presus de toate, cu dreptate. Cel mai important lucru este faptul  ca in Coran putem vedea ca Allah subhanu wa ta3ala avertizeaza  barbatul sa nu fie potrivnic fata de sotia sa , chiar daca vede unele caracteristici respingatoare .

Profetul , sallahu aleyhi wa sallam ,a spus asta si intr-o relatare autentica , ca un om nu ar trebui sa fie potrivnic si cu ura impotriva sotiei lui ,  doar pentru ca unele trasaturi ii displac. Sigur ca ea trebuie sa aibe si parti bune , care merita atentia barbatului . (Ibn Kathir interpretarea versetelor Coranului  4:19)

Profetul , salallahu alehy wa sallam spune despre femeia virtuasa ca este “comoara “si ca este cel mai valoros lucru din viata barbatului: El a spus: "intreaga lume si tot ceea ce aceasta contine este pretios ,si cel mai pretios lucru din lumea asta este femeia virtuasa “(relatat de Muslim si Ahmad )

Intr-o alta relatare gasim ca Profetul , salallahu aleyhi wa sallam a spus
:"sa va spun despre cea mai buna comoara pe care o poate avea un om? Este o femeie virtuoasa (Ahmad şi Nasai)

De ce aceasta caracterizare pentru femeie cinstita? Ca femeia cinstita in Islam este temelia familiei si asigura securitatea in societate. Deci,din aceasta pricina primii  musulmani  spuneau:

"Femeia este cheia securitatii societatii si temelia familiei» (Al Ansari, in Al-Majmu '1 / 173)

No comments:

Post a Comment