Islam House

Thursday, January 31, 2013

Postul in luna Shawwal


Assalam aleykom wa rahmatullah wa barakatuh,

Postul de 6 zile din luna  Shawwal ,luna imediat urmatoare  lunii Ramadan, este mustahab iar  nu obligatoriu. Este relatat ca musulmanii care postesc sase zile in cursul acestei luni au parte de rasplata.
Oricine posteste aceste sase zile va fi ca si cum ar fi postit un an intreg, dupa cum se menționeaza in urmatorul hadith :

Abu Ayyub, radhi Allahu anhu, a relatat că ‎Profetul Mohammed, salla Allahu aleihi wa sallam, a spus: ‎‎
‎"Oricine postește în luna Ramadan și-l continuă ‎cu cele șase zile din luna Shawwal, este ca și cum ar fi ‎postit pe toată durata vieții."‎
(relatat de Muslim, Abu Dawud, Tirmidhi, Nasa'i și ‎Ibn Majah).


Profetul, salla Allahu aleihi wa sallam, a ‎explicat acest lucru atunci când a spus:
‎"Oricine postește șase zile după Aid Al-Fitr, a ‎completat anul (pentru orice faptă bună, răsplata (hasana) ‎pentru el va fi de zece hasanat)."


‎Alta relatare spune ca :‎
‎"Allah a făcut pentru fiecare hasana zece hasanat ‎ca și acesta, așa că o lună este ca și Postul a zece luni și ‎Postul celor 6 zile completează anul.‎"
(relatat de Nasa'i și Ibn Majah. De asemenea, în ‎Sahih Al-Targhib wa'l-Tarhib)

Profetul a explicat acest lucru prin a spune ca oricine a postit sase zile dupa Eid al-Fitr a finalizat anul.

A fost relatat de Ibn ‎Khuzayma :
‎"Postul lunii Ramadan are ca răsplată zece ca și ‎el și Postul celor 6 zile are ca răsplată două luni, astfel, ‎este ca și cum s-a postit întregul an."

Un alt beneficiu important ale celor sase zile de post ,este faptul ca un credincios poate inlocui ceva pierdut in timpul Ramadanului. Suntem toti oameni si nimeni nu este infailibil chiar si in Ramadan.
De aceea de ce sa nu profitam de inca sase zile care ne pot asigura rasplata ?

Pentru surorile care vor sa posteasca aceste sase zile ,va trebui mai intai sa-si recupereze zilele nepostite in luna Ramadan (zilele in care au avut menstruatie , au fost bolnave, etc ) , acestea fiind fard (obigatoriu) si abia dupa –aceea pot posti pentru luna Shawwal.

"Primul lucru pentru care oamenii vor fi aduși să ‎răspundă în Ziua Învierii, va fi împlinirea Rugăciunilor lor. ‎Domnul nostru, Cel Preaslăvit și Preaînalt, va spune ‎Îngerilor Săi, cu toate că El știe cel mai bine:‎
‎«Uită-te la Rugăciunile robului Meu, dacă sunt complete ‎sau incomplete.»‎
Dacă sunt complete, ele vor fi înregistrate complete, iar ‎dacă sunt incomplete, El, subhanahu wa ta’ala, va zice:‎
‎«Uită-te dacă robul Meu a făcut Rugăciuni voluntare ‎‎(nafil).»‎
Dacă el a făcut Rugăciuni voluntare, Allah subhanahu wa ‎ta’ala va spune:‎
‎«Completează actele obligatorii ale robului Meu cu actele ‎sale voluntare.»‎ Apoi, toate actele lui vor fi tratate în mod similar."‎‎
(relatat de Abu Dawud)
Si Allah stie mai bine.

No comments:

Post a Comment